Terug naar nieuws

2025 vraagt om authenticiteit in een wereld vol AI

In een wereld waar steeds meer kunstmatig gegenereerd wordt, is authenticiteit de belangrijkste onderscheidende factor voor effectieve communicatie. Het grootschalige gebruik van AI voor communicatiemiddelen zorgt namelijk voor het risico op een eenheidsworst die men als organisatie en als professional het hoofd wil bieden. Hét voornemen voor 2025 zou dan ook moeten zijn: wees echt.

Meer is niet altijd beter

Één voorspelling voor 2025 zal uitkomen: kunstmatige intelligentie blijft groeien als kool. Online tools als ChatGPT en Midjourney zijn steeds vaker een onderdeel van het werkproces van de communicatie- of public affairs-professional. Software om bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen, geluid en video’s te genereren, zijn gemakkelijk in gebruik, waardoor iedereen bij wijze van één klik verwijderd is van een persbericht, een communicatieplan of een brief aan een Kamerlid.

Wepublics Corporate Affairs Benchmark liet eind 2024 zien dat zo’n 50% van de communicatie- en public affairs-professionals al dagelijks kunstmatige intelligentie voor zijn of haar werk inzet. AI krijgt daarbij vaak een rol als inspiratiebron en ondersteuning bij het uitwerken van ideeën. Logisch: er valt met AI veel tijd te besparen en er is weinig diepgaande technische kennis nodig om teksten, video’s of andere content te genereren. De talloze online AI-tools zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook voor iedereen toegankelijk, wat - net als bij de groei van social media destijds - een belangrijke rol speelt bij de enorme opkomst. Waar social media ging over het democratiseren van het publiceren van content, zorgt AI voor de democratisering van het creëren van de content zelf: anyone can do it.

Die democratisering brengt – zeker zonder regie – de nodige gevaren voor kwaliteit en authenticiteit met zich mee. Steeds grotere hoeveelheden communicatiemiddelen zijn in een handomdraai met AI opgesteld en missen diepgang. Kunstmatige intelligentie is namelijk wel slim, maar ‘denkt’ als machine erg rechtlijnig vanuit protocollen en modellen. Door AI gegenereerde content lijkt daardoor (te) veel op elkaar en voelt onpersoonlijk. Het lijkt nep, onecht, en geeft een afstandelijk en ongemakkelijk gevoel.

Authenticiteit als handelswaar

Voor effectieve communicatie is vertrouwen onmisbaar. Transparantie, eerlijkheid en ‘echtheid’ zijn belangrijke onderdelen voor een boodschap die authenticiteit moet uitstralen. Door misstanden als greenwashing en nepnieuws zijn mensen op hun hoede voor misleiding. Zodra onechtheid is opgemerkt, zullen ze kiezen voor een alternatief dat wél authentiek oogt.

Het loont om te werken aan een betrouwbare, authentieke boodschap. Stel dat een organisatie een brief naar een Kamerlid wil sturen. Ze zouden zelf wat kunnen schrijven, maar het is druk, dus AI mag het werk doen. De AI zal geen belang hechten aan persoonlijke interesses, humor of gedeelde ervaringen, maar uitgaan van wat gemiddeld genomen een goede brief aan een Kamerlid definieert. Wat resulteert is qua vorm een prima brief, maar een die gevoelsmatig onpersoonlijk is en zeker niet onderscheidend. De kans is groot dat de brief in de prullenbak verdwijnt.

Authenticiteit wordt zo in een wereld met kunstmatige content een handelswaar. Om als organisatie en professional onderscheidend te kunnen blijven, is het belangrijk om met authenticiteit een boodschap over te kunnen brengen. Voor geloofwaardige interactie en het creëren van vertrouwen moet een organisatie daarom als een mens praten. Zorg dat content authentiek blijft en aansluit bij de identiteit van het bedrijf of de organisatie, of bij die van jezelf als professional.

Tips voor communicatie met AI in 2025

Wepublic heeft een aantal speerpunten opgesteld om effectief met AI te kunnen communiceren zonder de eigen authenticiteit te verliezen:

  • Gebruik AI, maar vergeet de menselijke maat niet. AI is ontzettend handig, dus zet het vooral in. Maar houd regie over de eigen boodschap. Zoek naar een middenweg tussen efficiëntie en een echt eigen karakter. Zorg hierbij voor menselijk toezicht bij het gebruik van AI.

  • Houd de onderdelen van de merkidentiteit in het oog. Authenticiteit is geworteld in trouw blijven aan eigen waarden. De missie, visie, kernwaarden en -kwaliteiten van de organisatie moeten een leidraad zijn voor alle strategische keuzes, inclusief communicatie. Kunstmatige intelligentie houdt daar geen rekening mee.
  • Wees eerlijk. Eerlijkheid is de basis voor vertrouwen. Wordt ergens AI ingezet voor communicatie, zoals bij een chatbot of voor het genereren van brieven? Draai daar dan niet omheen en geef het aan.
  • Blijf creatief. Zorg ervoor dat AI geen automatische piloot wordt en neem niks klakkeloos over. Gebruik kunstmatige output alleen als inspiratie, blijf zelf experimenteren en zorg voor ademruimte voor eigen inzichten.
  • Zorg voor echte verhalen. AI kan verhalen genereren, maar de menselijke factor valt niet te vervangen. Deel verhalen die echte ervaringen, uitdagingen en successen weerspiegelen. Persoonlijke verhalen resoneren vele malen beter bij het publiek.

Wepublic adviseert

Advies nodig over wat de inzet van kunstmatige intelligentie betekent voor communicatie of public affairs? Of benieuwd naar een authentiek merkverhaal om sterk te staan met de eigen positionering? Wepublic helpt je op weg. Neem gerust contact op met Wilmer Smook.